GST111 Past Questions & Answers Chapter 2: Nigerian Peoples Culture and Pre-Colonial Firms

Chapter 2- Nigerian Peoples Culture And The Pre-Colonial Firms

  1. What is the geography of Nigeria?
    Answer: Lat4°N – 14°N, Lon.3°E – 15°E
  2. What are the boundaries (land wall) of Nigeria?
    Answer: Atlantic ocean (south), Cameroon (east), Benin republic (west), Chad (north east), Niger republic (north)
  3. Nigeria covers an area of ____________________
    Answer: 913,073 square kilometers
  4. The two large physical features that affected its history are  _________________ and _____________________
    Answer: Sahara desert (north), Atlantic ocean (south)
  5. Nigeria became a single entity in _____________________
    Answer: 1914
  6. The story of Nigeria was history of various tribes until_____________
    Answer: 1800.
  7. Ethnic groups that belong to the coastal regions?
    Answer: Awon, Urhobo, Ijaw, Itsekiri, Kalabari, Ogoni.
  8. ”””””””””””””””””””””” first belts
    Answer: Edo, Igbo, Yoruba.
  9. ””””””””””””””””””””” savanah regions
    Answer: Kano.
  10. Most communities color and developed as a result of _____________________
    Answer: Migration and conquest.
  11. Nigeria lies wholly within the ____________________
    Answer: Tropics.
  12. The two well marked seasons in Nigeria are?
    Answer: wet and dry seasons.
  13. Nigerian vegetation distribution is divided into  _________________ and simply reduced to __________________
    Answer: 5,2 (forest and savannah)
  14. The leaders of dynastic ancestors were mainly ___________________
    Answer: Princes
  15. Where do the hausa people originate from?
    Answer: Baghdad
  16. Yoruba land was founded from?
    Answer: Ile-Ife
  17. Who was the first king of Yoruba land?
    Answer: Oduduwa or Oodua
  18. Yoruba states are divided into __________________ and __________________
    Answer: Mega states, mini states and communities
  19. Yoruba practiced ________________ system of government
    Answer: Constitutional monarchy
  20. The seven principal chiefs are also known as_______________________
    Answer: Kingmakers
  21. The supreme being of Yoruba land is__________________
    Answer: Olodumare
  22. Who is Olodumare’s deputy?
    Answer: Orisa-nla or Obatala
  23. ________________ controls matter related to wisdom and knowledge?
    Answer: Orunmila or Ifa
  24. _________________ controls from war and chase?
    Answer: Ogun
  25. ________________ is the being of mischief?
    Answer: Esu
  26. ________________ is symbolized as stone?
    Answer: Esu
  27. Sanyu is the being of ______________ and _______________ and also _______________
    Answer: Thunder and lightening, fourth king Alafin
  28. Spoon shows _________________
    Answer: Wrath of God
  29. _______________ is the largest linguistic group in Africa?
    Answer: Hausas
  30. The hausas are found mostly in __________________
    Answer: Northern Nigeria and Cameroon
  31. _______________ was the first Hausa state?
    Answer: Duara
  32. Who is a notable scholar in the history of the Hausa state formation?
    Answer: Dr Henry Barth
  33. Spirit in Hausa is __________________
    Answer: Iskoki
  34. The belief of spirits in Hausa is called?
    Answer: Bori
  35. Hausa spirits live in a world called?
    Answer: Jangari
  36. Anyanwu means _________________
    Answer: Sun
  37. Agbala means __________________
    Answer: Fertility and all being that inhabits it
  38. Okikie means ________________
    Answer: Power
  39. The igbo practice what system of politics?
    Answer: Direct democracy
  40. Umunna means _______________
    Answer: Children of the same father
  41. The Nupe today lived around the towns _____________, ______________ and ________________
    Answer: Bida, Mokwa and Jebba
  42. The Nupe practiced what system of government?
    Answer: Centralized system
  43. Who is the cultural hero and mythical founder of the Nupe kingdom?
    Answer: Isoede and Edegi
  44. The Niger-Delta covers an area of __________________
    Answer: 2800050/ km / migration
  45. When did it become illegal to refer to anyone as a slave?
    Answer: 1910
  46. What were the major articles of trade in the pre-slave period of the efiks?
    Answer: Foodstuffs
  47. In Calabar, trade was in the hands of _______________
    Answer: Duke, Local potentates and private merchants
Leave A Reply

Your email address will not be published.